donderdag, januari 26, 2006

Gedichtendag


Lieverds,

Voor gedichtendag, een gedicht voor jullie, lukraak gevonden in de virtuele wereld, maar daarom niet minder mooi...en dankzij het principe van de creative commons helemaal vrij, als de zonnestralen die op deze koude dag toch door het grijs priemen...

Meine Welt (an die Wand geschrieben)

Dies
ist meine Welt.
Ist nicht Deine,
ist nicht seine,
ist nicht keine Welt.
Weil in vieler dieser Welten
nur das Geld noch zählt.
Und man mit dem ganzen Jagen
doch denn Sinn verfehlt.
Hab' ich mir in diesen Tagen
etwas ausgewählt.
Hab' die Träume mit dem Himmel
und mir selbst vermählt.
Auf daß mir am End' des Weges
nichts zum Leben fehlt.
Dies
ist meineWelt!

(Copyright by Thomas Ribbrock)

dinsdag, januari 24, 2006

Fermettepolitiek en de grote jongens


Vaak gebeurt het niet, maar ik bleek het op een blauwe maandag eens te zijn met Karel De Gucht. Wat was er gebeurd ? De voorbije week heeft de Franse president Chirac de nieuwe krachtlijnen van de Franse nucleaire strategie uit de doeken gedaan. Naast Groot-Brittannië en Rusland is Frankrijk het enige Europese land dat over kernwapens beschikt. Dit is een erfenis van president De Gaulle die deze force de frappe als een instrument zag van een ruimere politiek van Franse onafhankelijkheid t.o.v. de toenmalige grootmachten. De Gaulle wou zich niet neerleggen bij het status quo van de koude oorlog en wou de strakke bipolariteit (de Verenigde Staten versus de Sovjetunie) die de wereldpolitiek beheerste, doorbreken. Hij trok Frankrijk terug uit de militaire structuur van de NAVO, bouwde een kernmacht op en knoopte diplomatieke, culturele en economische betrekkingen aan met de "vijanden" uit het communistische blok. Dat hij hiermee Frankrijk iets van haar vroegere grandeur wou teruggeven, spreekt voor zich. Dat hij hiermee de Verenigde Staten tegen de haren instreek ook, maar dat is een ander verhaal...
Sinds het einde van de koude oorlog aan het begin van de jaren '90 bezint Frankrijk zich over de plaats van haar kernwapen in de veranderende internationale context. Dit resulteerde in het Witboek van de kernmacht uit 1994. Daarin werden de krachtlijnen voor de toekomst uitgezet. Het arsenaal werd gevoelig ingekrompen én gemoderniseerd. De bases van alle strategische en tactische wapens werden ontmanteld, zodat de totaliteit van de Franse kernmacht nu gebaseerd is op de marine en de luchtmacht. De crux van de force de frappe zijn de nucleaire duikboten.
Dit komt de flexibiliteit van het wapen én de begroting van het land ten goede.
In zijn toespraak nu van vorige week bepleitte Chirac de integratie van het Franse (en Britse) kernwapen in een Europees defensiesysteem. Anderzijds verklaarde hij dat bij een ernstige dreiging van de Franse en Europese veiligheid Frankrijk kan beslissen tot een preventieve (eventueel nucleaire) first strike.
Onmiddellijk struikelden de defensiespecialisten van VLD, SP.A en CD&V over elkaar heen om te verklaren dat zij deze strategie niet zien zitten. Met gemeenplaatsen als "er zijn al genoeg wapens in de wereld" maakten zij, niet gehinderd door enige kennis terzake, duidelijk dat een nucleaire component van de Europese defensie niet aan hen besteed is. Behalve Karel De Gucht, die het aandurfde het oneens te zijn met de specialist uit zijn eigen partij. Hij betoogde dat we voorbij de slogans moeten gaan wanneer het over defensie gaat.
En zo is het ook. Het is naïef te denken dat een Europese defensie geloofwaarig is zónder nucleaire component. De koude oorlog heeft ons geleerd dat nucleaire afschrikking paradoxaal genoeg de beste garantie was voor vrede. Bovendien verschafte de bipolariteit het internationale gebeuren een zekere duidelijkheid. En of we het nu willen of niet, deze duidelijkheid heeft aan kracht ingeboet. Zeker nucleair. We hebben de proliferatie van het wapen gezien...India, Pakistan, Noord-Korea, Israël, China, Zuid-Afrika. De recente ontwikkelingen in Iran zijn niet van dien aard om te geloven dat dit proces, ondanks het indrukwekkende werk van het Internationaal Atoomagentschap, snel gekeerd zal worden.
Wanneer Chirac dan de discussie op gang wil trekken, plooien onze Vlaamse politici (een enkele uitzondering gelukkig daargelaten) zich terug op dat waar ze zo goed in zijn: de fermettepolitiek.
De mensen...De hardwerkende Vlaming...
Dit zijn concepten waarmee zij aan de slag kunnen. De fundamentele wijzigingen die de wereldpolitiek het laatste decennium heeft ondergaan, en die dus ook om een antwoord vragen, gaan hun petje te boven.
Laat de grote jongens de kastanjes maar uit het vuur halen.

vrijdag, januari 20, 2006

Vragen


Waarom spreken denken en voelen zo vaak een verschillende taal ?
Waarom word je elke nacht om 3 uur wakker ?
Waarom ben je dan echt en helemaal alleen ?
Waarom sijpelen tranen zo traag in de grond ?
Waarom komt wijsheid met de jaren ?
En wat kan je -eindelijk- met die wijsheid doen wanneer het dan toch te laat is
voor alles ?
Waarom luistert muziek zo goed ?
Waarom duurt de winter zo lang ?
Waarom wil je maar niet volwassen worden ?
Waarom is de maan dáár altijd voller
en mooier ?
Waarom blijft mooi nooit mooi ?
Waarom wil je niet naar huis ?
Waar woon je ?
Wie ben je ?

zaterdag, januari 14, 2006

Music please

Alvast een leuke deun om het nieuwe jaar muzikaal in te zetten. Jack Johnson. Nog maar pas ontdekt maar ik ben er nu al redelijk wild van. Surf even naar zijn site, loop snel naar de plaatselijke bibliotheek of platenboer en geniet van 's mans heerlijke songs. Mét intelligente teksten. Mét ogenschijnlijk simpele, maar toch behoorlijk complexe muzikale structuren om vingers en duimen bij af te likken. Denk aan Ben Folds Five, aan g love and special sauce, denk aan jazz, reggae, blues en hip hop (nee, géén gangstarap, af 50Cent, af...), overgiet het met een sausje surf en de Hawaiaanse zon, krab even lui aan je kont, geeuw "Aloha" en geniet !

vrijdag, januari 13, 2006

Het Oostenrijkse EU-voorzitterschap: een wals of een requiem


Tussen de studie-bedrijven door (volgende vrijdag is het zover, wish me luck...) nog even deze korte bedenking over het Weense EU-voorzitterschap.
De klad zit erin, zoveel is duidelijk. Na het Franse en het Nederlandse "neen" en het beschamende Britse voorzitterschap, dat net niet op een sisser is afgelopen, is het nu dus de beurt aan de Oostenrijkers. Echt veel zin heeft de regering in Wenen er niet in. Liever profileren ze zich als het geboorteland van hun beroemdste jarige, Wolfgang Amadeus Mozart.
De nakende parlementsverkiezingen (jaja, ook in Oostenrijk mogen ze in het najaar weer een bolletje gaan kleuren) en het historisch lage vertrouwen in de Europese instellingen onder de Oostenrijkse bevolking doen het ergste vermoeden. Veel meer dan het afhandelen van de lopende zaken zullen we van dit voorzitterschap niet mogen verwachten. En net dit "business as usual"-sfeertje is één van de oorzaken van de heersende Europese malaise. Bij gebrek aan een wervend project wordt de Europese Unie steeds meer gepercipieerd als een zichzelf in stand houdend instituut wier enige legitimiteit ligt in haar eigen voortbestaan. Het is jammer dat één van de mooiste, één van de origineelste politieke constructies ooit net op deze manier stilletjes aan het uitdoven is. Want dat is wat er uiteindelijk dreigt te gebeuren. De Europese Unie zal maar overleven wanneer zij door de Europese bevolking als legitiem zal ervaren worden. In een democratie immers (en we gaan er nog steeds van uit dat ook de EU een democratische instelling is, hoewel ook daar meer dan een paar kanttekeningen gezet kunnen worden, maar dat is een ander verhaal...) gaat de soevereiniteit nog steeds uit van het volk en niet van de instelling. Om deze legitimiteit terug te winnen, zal de EU zichzelf in de eerste plaats moeten identificeren. En zichzelf grenzen opleggen. Zij zal moeten komaf maken met de heersende onduidelijkheid, die haar bevolking behoorlijk nerveus maakt.
Wat is de EU ? Is zij een echte politieke unie ? Een soort statenbond ? Een federatie ? Tot waar reikt de soevereiniteit van haar lidstaten ? Of is zij niet meer dan een veredelde douane-unie ? Een economische ruimte als speelveld voor ondernemingen en aandeelhouders allerhande ? Is er ruimte voor een sociale, een ecologische unie ? Sommige politieke leiders vinden het aangenaam surfen op al deze vragen, maar na enkele decennia Europa mogen er misschien wel eens antwoorden komen...
Ook de vraag waar nu de grenzen van Europa liggen, mag best zo snel mogelijk beantwoord worden.
Het valt helaas niet te verwachten dat de antwoorden op deze vragen ons de komende maanden vanuit Wenen zullen komen aanwaaien. Daar zal men het te druk hebben een oogverblindende wals te dansen, net zoals in de goeie ouwe tijd van de Habsburgers...

donderdag, januari 05, 2006

Wintergedichten


Kleine tussenstand


Angst essen Seelen auf (petit poème sur la mort)

C’est le néant
Ou la découverte
D’un timide faux pas
Savoir,
Hésitant vers ton corps
La mort, désirant
Je t’aime



Deuxième chanson postmoderne sur l’amour (en hommage de Bach)

Je t’ai apperçu la première
Fois dans le jardin du chateau
Tes pieds touchaient le sol
Comme font les nôtes des variations Goldberg
Interpretées par Glen Gould
Les soupirs du pianiste à travers tes pas titubants
Tes cheveux noirs, me rappelants le noir de l’enfer, avaient
L’odeur de son sexe.


Groeten uit een fractaal gedachtengoed

Manu

maandag, januari 02, 2006

Kwis

Jammer, jammer, jammer, de zeer strenge jury ontving geen enkele juiste inzending van onze poëzie-kwis van een paar dagen geleden. De juiste oplossing was : Halina Poswiatowksa.

Volgende keer beter...

Gelukkig nieuwjaar


Gelukkig nieuwjaar aan alle bezoekers van de manublog. En aan alle mensen van goede wil. En waarom ook niet: aan alle mensen van slechte wil.
Mogen al jullie dromen, wensen, verlangens en verzuchtingen uitkomen dit jaar. Meer nog wens ik jullie een verrassing, onvoorzien in zijn onverwachtheid, die jullie leven overhoop zet en het dan weer doet neerkomen op een betere plek dan voorheen.
Laten we ook met z'n allen hopen dat 2006 het jaar wordt waarin Europa weer een beetje meer Europa en een beetje minder Technocratia wordt. Dat er een paar schitterende boeken geschreven worden, een paar machtige films gemaakt en een stuk of wat briljante cd's verschijnen. Dat Telenet ons Arte, BBC World en France 3 teruggeeft. Dat de gemeenteraadsverkiezingen van de komende herfst geen volledige politieke verlamming zullen teweegbrengen. Dat de immobiliënprijzen eindelijk mogen dalen. Dat de voorzitter van de sp-a inziet dat goedkopere kavels zijn niet de oplossing voor de dure prijzen zijn in een land zonder groene en open ruimte.
En dat iedereen zijn goede voornemens ook echt mag waarmaken...

Ciao,
Manu