zondag, april 22, 2007

Russian Ark


Oef, dat was genieten geblazen vannacht. "Russian ark", de heerlijke film van Alexander Sokurov uit 2002. Deze film is niet alleen een technisch hoogstandje (naar verluid de eerste film die in één lang ononderbroken shot is gefilmd), maar is ook een prachtig verteld verhaal. De verteller, een geest, voert ons samen met "de Europeaan" (de Markies de Custine) mee door de zalen van het Winterpaleis van de Russische tsaren (nu het Hermitage-museum) in Sint Petersburg én door enkele eeuwen Russische geschiedenis. Het is even wennen aan de vreemde structuur van de film, het andere tempo en de bizarre naratieve sfeer, maar eens je die kaap genomen hebt, is het alsof je meewalst door de prachtige zalen van het gebouw, door de geheime kamers, door de jaren decennia eeuwen Rusland. Catharina de Grote, Peter de Grote, de ontvangst van de Perzische Sjah, het grote eindeloze bal...
Op het einde verlaat de verteller het gebouw (als kijker zit je ondertussen ademloos vast in een langzaam verglijden van de tijd), dat verandert in een ark, die de hele Russische (cultuur)geschiedenis in haar buik draagt.
Een visueel verpletterende ervaring, die een mooie opmaat is voor het al even indrukwekkende boek "Natasja's dans" van Orlando Figes, een overzicht van de Russische cultuur vanaf Peter De Grote tot nu.
Kijk en lees, lieve vrienden !

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage