donderdag, februari 16, 2006

Cartoons



Ziezo, daar zijn we weer. Na een veel te lange afwezigheid door examens, verkoudheden, een algemeen gevoel van onbehagen, winterblues en de vogelgriep.
Maar toen ik daarnet het raam opende, de blauwe lucht zag, toen voelde ik even de belofte van iets dat het begin zou kunnen zijn van een vroege maar daarom niet minder gesmaakte pre-lentedag. Helaas, helaas, mijn euforie was maar van korte duur. Donkere wolken trekken zich weeral samen en het schaarse blauw verdwijnt. En toch, toch, heel even...
Over de cartoonhetze van de afgelopen weken (waarover jullie al veel te veel zin en onzin hebben moeten slikken, lieve vriendjes) kunnen we kort zijn.
Dé Islam bestaat niet, net zoals hét Westen niet bestaat. Wanneer we dat beseffen, zijn we al een heel eind op de goede weg. Ruwe generalisaties staan een volwassen debat immers in de weg. En dat is net wat we nodig hebben. Beide partijen (voor zover we de term "partij" in deze mogen gebruiken) hanteren immers dezelfde woorden voor verschillende begrippen. Op die manier blijven we over mekaars hoofd heen praten. Een zindelijk taalgebruik is hier op zijn plaats. Maar voor het zover is, moeten we ons behelpen met een familiebox pampers om de woordpipi - en kaka het hoofd te bieden.
Nog even for the record:
  • Het is niet omdat moslims de profeet niet mogen afbeelden, dat niet-moslims aan hetzelfde verbod gehouden zijn.
  • Het is verwonderlijk wie zich weeral opwierp als de ultieme verdediger van de vrijheid van meningsuiting.
  • Geweld en dialoog zijn niet compatibel.
  • Oproepen tot geweld, onthoofdingen, brandstichtingen zijn geen teken van beschaving.
  • Net zomin als het folteren en vernederen van gevangenen in naam van de vrijheid.
  • Democratie kan niet met geweld opgelegd worden. Kijk maar naar Irak en huiver bij het aanschouwen van wat er gebeurt als je een land bezet en het jouw vorm van democratie door de strot ramt.
  • Liberale democratie is trouwens geen universeel gegeven, maar een historisch gegeven, amper twee eeuwen oud en slechts op een klein stuk van de aardkloot werkbaar.
Voor de rest hoop ik dat we kunnen blijven lachen, al doet dat soms nog zo'n pijn.

Vale,
Manu

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage