dinsdag, maart 21, 2006

Wit-Rusland : (voorlopig) laatste update


Wie de beelden of de foto's uit Minsk heeft gezien, moest onwillekeurig terugdenken aan gelijkaardige beelden uit Kiev amper een jaar geleden: duizenden die de vrieskou trotseren om gefraudeerde verkiezingen aan de kaak te stellen. The powers that be houden zich voorlopig gedeisd, maar het valt te vrezen dat zij zullen toeslaan (zoals ze beloofd hadden), wanneer de aandacht van de wereld de straten van Minsk verlaten heeft.
Zowel de OVSE als de Raad van Europa hebben de verkiezingen al afgedaan als een farce. De Verenigde Staten erkennen de verkiezingsuitslag niet en de Europese Unie overweegt eventuele sancties te nemen.
Dat het in Wit-Rusland vermoedelijk niet zo'n vaart zal lopen als in Oekraïne, Georgië of Kirchizië, heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste is dat, ondanks alles, Loekasjenko nog steeds kan rekenen op de steun van brede lagen van de bevolking. Ook zonder de fraude en intimidaties zou hij waarschijnlijk tot president zijn verkozen, zij het niet met een monsterscore van meer dan 80 procent.
Dit mag het Westen er echter niet van weerhouden de druk op de ketel te houden. Zowel de EU, de Raad van Europa en de OVSE moeten de schijnwerpers gericht houden op Wit-Rusland. Persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, een echte parlementaire democratie zijn te belangrijk en zijn de fundamenten waarop een betere maatschappij kan gebouwd worden, hoe onvolmaakt ook. Zij verdienen meer dan gratuite lippendienst.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage