dinsdag, maart 28, 2006

Waarom ik van podcasts hou


Podcast: één van de buzzwoorden die in het kielzog van de hele ipod-rage gemeengoed geworden is. Een urban legend wil dat Adam Curry (u kent hem wel, de man onder het kapsel) de uitvinder van de podcast is, maar dat is even onwaarschijnlijk als Al Gore's bewering dat hij de uitvinder van het internet was.
Waarover gaat het ? Podcasting is, zoals het woord zegt (samentrekking van ipod en broadcasting), de techniek om radio-uitzendingen op je computer op te slaan, waarna je ze via het programma itunes gewoon kan beluisteren of op je ipod zetten.
De voordelen zijn legio. Je kan programma's over wat voor onderwerpen dan ook van over de hele wereld naar je pc versassen en ze beluisteren wanneer je het zelf wil. Muziek, politiek, kunst, erotica, filosofie, hobby's, je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat ergens wel een podcast over. Nog leuker is dat je, mits je in het bezit bent van een ipod met de GriffiniTalk, je eigen podcasts kan maken en die ook op het internet kan loslaten, bijvoorbeeld via je eigen website of blog. Op die manier kan je de wereld kond doen van je eigen (twisted) hersenkronkels over postzegels, de vogelpest,...maar je kan je ook wagen aan het serieuzere werk zoals de Franse blogger Loic Le Meur, die het klaarspeelde minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy voor zijn microfoon te slepen en het gesprek dat ze hadden, als podcast op zijn weblog te zwieren. Of hoe een nieuw nieuwskanaal geboren is...
Podcasting is één van die toepassingen van het internet die surft op de golven die ons ook myspace, flickr en het binnenkort te openen digg.com doen aanspoelen.
Een virtuele gemeenschap die grenzen met één simpele muisklik doet vervagen en een schat aan informatie en een uitwisseling van ideeën opent. Voor ik té poëtisch word, even een lijstje met mijn favoriete podcasts
Kijk en luister en laat me jullie favoriete podcasts weten...

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage