donderdag, april 06, 2006

Tsjetsjenië, deel 3


President Poetin schaarde zich onmiddellijk achter zijn Amerikaanse ambtsgenoot en trachtte de oorlog in Tsjetsjenië in te passen in de wereldwijde “war on terror”. De Russische en Amerikaanse geheime diensten getroostten zich grote moeite om een direct te vinden tussen Tsjetsjeense opstandelingen en Al-Qaida. Het is ironisch dat er aanvankelijk amper sprake was van een infiltratie van moslimfundamentalisten, maar dat het onophoudelijk hameren op dit vermeende verband én de voortdurende wreedheden van het Russische leger uiteindelijk wel als een magneet fungeerden voor moslimextremisten . Deze maken slechts een marginaal deel uit van het Tsjetsjeense verzet, maar hun acties worden steeds driester en hebben het geweld naar een ander niveau getild. Zo was er de gijzeling van een theater in Moskou op 23 oktober 2002 .

In het daaropvolgende jaar deed Moskou er alles aan om de opstandige republiek, die ze militair in handen hadden, te pacificeren en te normaliseren.
Zo werd in maart 2003 een referendum gehouden over het statuut van de republiek. De uitslag van het referendum lag echter al op voorhand vast, nl. dat Tsjetsjenië deel blijft uitmaken van Rusland. In oktober van hetzelfde jaar werd Achmed Kadirov verkozen tot president, maar deze verkiezing werd door internationale waarnemers niet ernstig beschouwd. De door Moskou gesteunde kandidaat had immers geen tegenkandidaten.
Op 9 mei 2004 werd Kadirov gedood in een bomaanslag. Deze aanslag verbrijzelde Moskou’s bewering dat Tsjetsjenië op weg was een stabiele regio te worden. In augustus van hetzelfde jaar werd Moskougetrouwe Alu Alkhanov tot president verkozen.
Nog geen maand later bezette een zwaarbewapend commando onder de vermoedelijke leiding van krijgsheer Sjamil Basajev, een school in Beslan in Noord-Ossetië. In de verwarrende afloop van het drama kwamen minstens 335 gijzelaars om .
Aslan Maschadov, de Tsjetsjeense president in ballingschap werd in maart 2005 vermoord
door Russische troepen. Het is nog onduidelijk welke gevolgen zijn dood zal hebben. Zullen de radicalere elementen à la Basajev de overhand krijgen? Zal Moskou, met zijn 70.000 troepen die nu in de republiek gelegerd zijn, er uiteindelijk in slagen de opstand te breken en een begin te maken van de wederopbouw van het land ?

foto : copyright by Kevin Sites in the hotzone : http://www.flickr.com/photos/hotzone/

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage